Vlak voor het zomerreces kwam het Ministerie van Financiën met een update over de wetgeving voor zzp’ers (de Wet DBA). Hoe staat het er nu voor?
Zzp’er inhuren
Als u een zzp’er inhuurt, dan loopt u het risico dat de Belastingdienst achteraf zegt dat er sprake was van een werknemer, waardoor u loonheffing en premies werknemersverzekeringen had moeten afdragen. Over de vraag hoe u dit risico kunt voorkomen, wordt in Den Haag al lang nagedacht. Vlak voor de zomervakantie kwam het Ministerie van Financiën met een update.
Beperkte handhaving
De kans dat de Belastingdienst een naheffing zal opleggen, is niet zo heel groot. Tot 1 januari 2020 zal de Wet DBA alleen worden gehandhaafd in situaties waarin er sprake is van ‘kwaadwillendheid’. Dat is het geval als de Belastingdienst kan bewijzen dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking en er sprake is van evidente en opzettelijke schijnzelfstandigheid.
Zekerheid vooraf
Als u een zzp’er inhuurt, dan wilt u het liefste vooraf zekerheid dat er geen sprake is van werknemerschap. Momenteel wordt er nagedacht over het invoeren van een systeem op basis van het tarief dat de zzp’er in rekening brengt:
- arbeidsovereenkomst bij laag tarief en (1) lange duur of (2) reguliere werkzaamheden;
- opt-out bij hoog tarief en (1) korte duur of (2) niet-reguliere werkzaamheden;
- opdrachtgeversverklaring via een webmodule voor andere gevallen.
Het kabinet laat onderzoek doen naar de tarieven van zzp’ers en hun opdrachten. Ook wordt bekeken of het invoeren van een verplichte arbeidsovereenkomst bij een laag tarief juridisch wel mogelijk is.
Gezagsverhouding
Voor het einde van dit jaar wil het kabinet met een verduidelijking komen van het begrip ‘gezag’, zodat het eenvoudiger wordt om vast te stellen of er sprake is van werknemerschap. Er wordt ook bekeken of en zo ja, hoe via een webmodule te bepalen is of er sprake is van een dienstbetrekking of niet.