• info@taksomeren.nl

  • Bel ons: 0493 - 473717

  • Openingstijden: ma t/m vr: 08.00-17.00 uur

Let op onterechte niet verlegde BTW

In bepaalde gevallen wordt de afdracht van btw op basis van de verleggingsregeling niet gedaan door de ondernemer die de prestatie verricht, maar door de afnemer. Maar wat als uw leverancier vergeet deze regeling juist toe te passen?

Bepaalde sectoren

De heffing van btw vindt in principe plaats bij de ondernemer die de prestatie verricht. Dit is echter anders als de afdracht van btw is verlegd naar de afnemer. Dit speelt bijvoorbeeld bij onder aanneming in de bouwsector en de schoonmaakbranche. Daarnaast geldt de verleggingsregeling (meestal) ook als een buitenlandse ondernemer voor een Nederlandse afnemer in Nederland een dienst verricht.

Hoe werkt de verleggingsregeling?

Geen btw op de factuur
Zoals gezegd, zorgt de verleggingsregeling ervoor dat de afdracht van btw wordt verlegd naar de afnemer. Dit betekent dat er geen btw op de factuur wordt vermeld. De afnemer geeft de verschuldigde btw over de prestatie aan, maar mag deze ook direct weer als voorbelasting aftrekken. Per saldo wordt er niemand rijker door, maar het zorgt er wel voor dat de Belastingdienst niet achter het net vist. Men loopt immers niet het risico dat de btw wel door de afnemer wordt afgetrokken, maar niet wordt afgedragen door de leverancier.

Toch btw berekend, wat nu? 

In principe geen vooraftrek
Stel nu dat uw leverancier ten onrechte de verleggingsregeling niet heeft toegepast. U betaald netjes de factuur inclusief btw. Mag u deze btw dan verrekenen? In de praktijk weigert de Nederlandse Belastingdienst de aftrek van de ten onrechte in rekening gebrachte btw. Deze redeneert dat u maar moet aankloppen bij uw leverancier. Hij moet de ten onrechte aan u in rekening gebrachte btw terugbetalen. Het Europees Hof van Justitie heeft deze visie onlangs bevestigd.

Belangrijke kanttekening
Hierbij maakt het Europees Hof van Justitie achter ook nog een belangrijke kanttekening. Als terugbetaling van de ten onrechte in rekening gebrachte btw door de leverancier onmogelijk of uiterst moeilijk blijkt te zijn, dan mag u uw verzoek tot terugbetaling van deze btw richten aan de Belastingdienst. Let op. Voorwaarde hierbij is uiteraard wel dat de leverancier de btw netjes heeft afgedragen. Dit speelt bijvoorbeeld in situaties waarin uw leverancier inmiddels failliet of insolvent is.

Waar moet u dus op letten?

Factuur controleren
Breng in kaart bij welk soort leveringen of diensten de btw naar u moet worden verlegd. Maak hier consequent een controlepunt van, voordat u facturen betaald. Zo voorkomt u dat u achteraf op zoek moet naar uw gelijk.

Factuur laten corrigeren
Maar wat te doen als de originele factuur inderdaad onjuist blijkt te zijn? U moet dan uw leverancier vragen zijn factuur te corrigeren. Dit kan door het uitreiken van een nieuwe factuur of door de originele factuur aan te vullen.

Factuur beter aanvullen
Dit laatste is veelal het makkelijkste, omdat er dan geen verzoek tot herziening van de eerder btw-aangifte hoeft te worden gedaan. De aanvullende factuur krijgt immers de datum van heden. Daarnaast bestaat er niet het risico dat u als afnemer teveel btw heeft verrekend, omdat dit hiermee wordt gecorrigeerd.

TAK Someren

Adres:

Postelstraat 22,
5711 EN Someren

Postadres:

Postbus 61,
5710 AB Someren

Telefoon:

0493 - 473717

Fax:

0493 - 473718

E-mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Like ons op Facebook

Laatste nieuws

06 december 2021 / Claire Witlox
25 september 2020 / Henry Tinnemans
25 september 2020 / Henry Tinnemans
25 september 2020 / Henry Tinnemans

Nieuwsbrief

Elk kwartaal een nieuwsbrief met de laatste actualiteiten op financieel en fiscaal gebied ontvangen? Meld je aan!

Icon Nijssen Media