• info@taksomeren.nl

 • Bel ons: 0493 - 473717

 • Openingstijden: ma t/m vr: 08.00-17.00 uur

Nieuws voor ondernemers die een huis willen kopen

Voor veel zelfstandig ondernemers is het niet eenvoudig een hypotheek voor hun woning te krijgen, Banken vinden het inkomen vaak te onzeker en wijzen de aanvraag af. Wat kunnen de nieuwe NHG-regels voor ondernemers betekenen?

De ondernemer als consument

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in het leven geroepen om het woningbezit te bevorderen, o.a. door het voor consumenten met een laag inkomen, mogelijk te maken om een hypotheek af te sluiten. Als ondernemer koopt u uw woning privé, als consument. De regels van de NHG golden altijd ook 'gewoon' voor ondernemers. Wat is er nu veranderd?

Over de Nationale Hypotheek Garantie

Wat zijn de voordelen? De NHG geeft banken de zekerheid dat:

 • de hypotheek voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) en bovendien betaalbaar is voor de consument;
 • zij hun geld terugkrijgen als er onverhoopt toch iets fout gaat, bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid, scheiding of overlijden.

Wat betekent dat voor u als consument?

 • Lagere rente. Banken lopen minder risico en berekenen daarom een lagere rente. Het voordeel kan wel 0,4 tot 0,7% zijn.
 • Provisiekosten. U moet een borgtochtprovisie betalen van 0,9% van het hypotheekbedrag (dit was tot 01.01.2019 1%).
 • Vrij te shoppen. U bent vrij op zoek te gaan naar de beste optie voor uw hypotheek. De NHG is daarbij een garantie waarmee u bij iedere hypotheekaanbieder kunt aankloppen.

Acceptatie

Wat mag het huis kosten? Om voor de NHG in aanmerking te komen, mag het huis niet duurder zijn dan € 290.000 (2019) en de hypotheek mag ook niet hoger zijn. Energiebesparende voorzieningen kunnen worden meegefinancierd, maar de max. hypotheek mag niet hoger zijn dan € 307.400.

Nieuwe inkomensverklaring

Zo moet het eenvoudiger worden. Als u ondernemer bent, moet het voor u in 2019 eenvoudiger worden om een hypotheek te krijgen. Uw toetsinkomen moet dan namelijk worden vastgesteld aan de hand van de 'Inkomensverklaring Ondernemer'. Wat houdt die verklaring in?

 • De Inkomensverklaring Ondernemer moet worden afgegeven door een rekenexpert die door het NHG is geaccepteerd (www.nhg.nl).
 • De kosten voor een Inkomensverklaring Ondernemer is € 225 als u een eenmanszaak heeft en € 585 als u werkt in een NV of BV.
 • U moet alle benodigde gegevens verstrekken aan de rekenexpert én u moet minstens een jaar werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.
 • Als uw aanvraag compleet is, wordt de inkomensverklaring meestal binnen drie tot vijf werkdagen afgegeven.
 • De inkomensverklaring is zes maanden geldig. Tip: Zorg dus dat u binnen zes maanden een geldig hypotheekvoorstel heeft.

En dan...

Met de Inkomensverklaring Ondernemer heeft een hypotheekverstrekker duidelijkheid over het inkomen waarmee hij moet rekenen. Een hypotheekadviseur kan dus al in een vroeg stadium aangeven wat het bedrag is dat de ondernemer volgens de NHG-norm kan lenen.

TAK Someren

Adres:

Postelstraat 22,
5711 EN Someren

Postadres:

Postbus 61,
5710 AB Someren

Telefoon:

0493 - 473717

Fax:

0493 - 473718

E-mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Like ons op Facebook

Laatste nieuws

06 december 2021 / Claire Witlox
25 september 2020 / Henry Tinnemans
25 september 2020 / Henry Tinnemans
25 september 2020 / Henry Tinnemans

Nieuwsbrief

Elk kwartaal een nieuwsbrief met de laatste actualiteiten op financieel en fiscaal gebied ontvangen? Meld je aan!

Icon Nijssen Media