• info@taksomeren.nl

  • Bel ons: 0493 - 473717

  • Openingstijden: ma t/m vr: 08.00-17.00 uur

Wat is het fiscale voordeel van thuiswerken?

Vanuit huis werken wordt steeds populairder. Maar geniet u als zelfstandige ook fiscale voordelen als u vanuit huis werkt en waar hangt dit van af? Waar moet u als thuiswerkende ondernemer in fiscale zin op letten als u kosten maakt?

 

Meer thuiswerk? De afgelopen vijf jaar zijn meer mensen vanuit huis gaan werken. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mannen werkten verhoudingsgewijs het meest thuis, maar de stijging van thuiswerkers was groter onder vrouwen. Dat kwam vooral door vrouwen die als zelfstandige volledig thuis gingen werken. Ook voor hen is daarbij fiscaal van belang welke voordelen aan thuiswerken kleven.

Aftrek werkkamer? Als u vanuit huis werkt en hiervoor meer dan 10% van uw (eigen) woning gebruikt, kunt u deze als ondernemingsvermogen aanmerken. Het grote nadeel is dat een stijging van de waarde van uw woning op den duur progressief belast is. Rekent u de woning niet tot het bedrijfsvermogen, dan is aftrek van kosten van een werkkamer meestal niet mogelijk. Wel als zelfstandige werkruimte.

Zelfstandige werkruimte? Een zelfstandige werkruimte wil zeggen dat u deze ook aan een willekeurige derde zou kunnen verhuren. Die moet dan een eigen ingang hebben en eigen sanitair.

Inkomenseis? Aftrek voor kosten van een zelfstandige werkruimte is alleen mogelijk als u voldoende inkomen in of vanuit uw werkruimte verdient. Is uw werkruimte uw enige werkruimte, dan moet u uw inkomen voor ten minste 30% in de ruimte en voor ten minste 70% in of vanuit de ruimte verdienen. Heeft u nog een andere werkruimte, zoals een kantoor, dan moet u uw inkomen voor ten minste 70% in de ruimte verdienen.

Wat is er aftrekbaar anno 2018?
Voldoet u aan de genoemde eisen, dan kunt u bij een eigen woning het voordeel dat u voor deze werkruimte in box 3 moet aangeven in aftrek brengen op de winst. Bij een huurwoning mag u een evenredig deel van de huur aftrekken. Ook mag u in beide gevallen de kosten die normaal gesproken voor rekening van een huurder zouden komen, in aftrek brengen.

Inrichting werkruimte? Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u ook de kosten van de inrichting aftrekken. De kosten van uw computer en dergelijke apparatuur mag u ook in aftrek brengen als de werkruimte niet aan de genoemde eisen voldoet. Dit wordt namelijk niet als inrichting bestempeld. Daarom zijn ook de kosten van de door de pc verbruikte stroom aftrekbaar.

Investeringsaftrek. Voor de inrichting van de werkruimte mag u ook de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) claimen, ook als de werkruimte niet aan de eisen voldoet. Dit betekent dat u op uw bureau in beginsel wel max. 28% KIA kunt krijgen, maar er niet op kunt afschrijven als u niet aan de genoemde voorwaarden voldoet.

En wat met de btw?
De btw op het deel van uw woning dat u als werkruimte gebruikt, is wel aftrekbaar, ook als deze niet aan de voorwaarden voldoet. De aftrek krijgt u ineens in het jaar van investeren, maar wordt wel tien jaar gevolgd. Gaat u een groter of kleiner deel van uw woning zakelijk gebruiken, dan betekent dit meer, respectievelijk minder btw-aftrek. Ook de btw op uw inrichting en op uw pc en dergelijke, is aftrekbaar mits die dus zakelijk is.

TAK Someren

Adres:

Postelstraat 22,
5711 EN Someren

Postadres:

Postbus 61,
5710 AB Someren

Telefoon:

0493 - 473717

Fax:

0493 - 473718

E-mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Like ons op Facebook

Laatste nieuws

06 december 2021 / Claire Witlox
25 september 2020 / Henry Tinnemans
25 september 2020 / Henry Tinnemans
25 september 2020 / Henry Tinnemans

Nieuwsbrief

Elk kwartaal een nieuwsbrief met de laatste actualiteiten op financieel en fiscaal gebied ontvangen? Meld je aan!

Icon Nijssen Media