• info@taksomeren.nl

  • Bel ons: 0493 - 473717

  • Openingstijden: ma t/m vr: 08.00-17.00 uur

Geen minimumtarief en zelfstandigenverklaring voor zzp’er

Het kabinet werkt sinds zijn aantreden aan nieuwe wet- en regelgeving rond zzp’ers. Inmiddels worden veel zelfstandigen geraakt door de coronacrisis. De coronacrisis is uitzonderlijk en valt niet onder normale bedrijfsrisico’s.

Tegelijkertijd laat ook deze crisis zien hoe kwetsbaar grote groepen zzp’ers ervoor staan en hoe beperkt de financiële buffers vaak zijn. Het kabinet vindt het daarom belangrijk door te gaan met de ingezette arbeidsmarkthervormingen.

Webmodule

Een stap hierin is het ontwikkelen van een webmodule. Dit is een online vragenlijst waarmee (zakelijke) opdrachtgevers straks duidelijkheid kunnen krijgen over de vraag of een opdracht buiten dienstbetrekking mag worden uitgevoerd. Als dat het geval is, wordt er een opdrachtgeversverklaring afgegeven. Opdrachtgevers hebben dan de zekerheid dat ze geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen hoeven te betalen, mits de webmodule naar waarheid is ingevuld.

Minimumtarief en zelfstandigenverklaring van de baan

Wat echter zeer opvalt, is dat de bewindslieden hebben besloten om het vaste minimumtarief voor zzp’ers te schrappen. Ook de zelfstandigenverklaring die zou gaan gelden voor zzp’ers aan de bovenkant van de markt, komt er niet. Beide maatregelen zouden administratief te belastend zijn.

Handhaving

Het handhavingsmoratorium is tot in ieder geval 1 januari 2021 verlengd. Tot deze datum handhaaft de Belastingdienst alleen ingeval een opdrachtgever kwaadwillend blijkt of als opdrachtgevers na aanwijzingen van de Belastingdienst hun werkwijze niet binnen een redelijke termijn aanpassen (in de meeste gevallen tot drie maanden) wanneer blijkt dat er sprake is van een dienstbetrekking.

Zoals de zaken er nu voorstaan, wordt er in het najaar een pilot gestart met een webmodule waarmee opdrachtgevers en opdrachtnemers hun werkrelatie fiscaal kunnen toetsen. Wij houden u op de hoogte. De zelfstandigenverklaring en het minimumtarief voor de zzp’er zijn van de baan, het kabinet vond dat toch administratief te belastend.

TAK Someren

Adres:

Postelstraat 22,
5711 EN Someren

Postadres:

Postbus 61,
5710 AB Someren

Telefoon:

0493 - 473717

Fax:

0493 - 473718

E-mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Like ons op Facebook

Laatste nieuws

25 september 2020 / Henry Tinnemans
25 september 2020 / Henry Tinnemans
25 september 2020 / Henry Tinnemans

Nieuwsbrief

Elk kwartaal een nieuwsbrief met de laatste actualiteiten op financieel en fiscaal gebied ontvangen? Meld je aan!

Icon Nijssen Media